Wat is automatisering?
Jan312023

Wat is automatisering?

Automatisering is het vervangen van handmatig werk door programma’s, machines of computers. Het automatiseren van een bedrijfsproces betekent dat bepaalde repeterende handelingen niet meer handmatig worden uitgevoerd, waardoor er tijd overblijft om andere belangrijke zaken op te pakken. Daarnaast zorgt automatisering op langer of korter termijn voor geldwinst, doordat het werk foutloos en sneller wordt uitgevoerd. Een voorbeeld van automatisering binnen een bedrijf vind je bij de gerelateerde vragen hieronder.

En de rol van InControl binnen deze automatisering? Wij implementeren automatiseringssoftware om automatisering mogelijk te maken. Automatiseringssoftware is het programma dat ervoor zorgt dat de handelingen automatisch worden uitgevoerd. Een bekend voorbeeld hiervan is de software van Exact. Naast de consultancy bieden wij ook maatwerk van software aan. 

Afbeelding Automatiseringssoftware

Gerelateerde vragen - deel I

Vervangt automatisering medewerkers?

Vervang je met automatisering dan mensen uit jouw team? Nee! Door automatiseringssoftware in te zetten zorg je er juist voor dat je met jouw team effectiever en efficiënter kan werken. Je neemt terugkerende handelingen uit handen van medewerkers, zodat zij zich kunnen focussen op andere taken.

Wat kan je automatiseren in een bedrijf?

Je kunt alle terugkerende routine handelingen automatiseren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan  factuurverwerking of ander administratief werk. Maar ook werkzaamheden in het magazijn zijn zeer geschikt om te automatiseren.

Wanneer kan je een proces automatiseren?

Zodra bedrijfsinformatie en -processen gedigitaliseerd zijn, is het mogelijk om processen automatisch te laten verlopen. Bij het digitaliseren van informatie kun je denken aan informatie zoals artikelnummers, werkbonnen en klantgegevens. Een voorbeeld van het digitaliseren van bedrijfsprocessen is het digitaal invullen en verzenden van een order. Hierbij gaat het om de digitale verwerking en uitvoering van de bedrijfsinformatie. 

Gerelateerde vragen - deel II

Wat zijn de voor- en nadelen van automatisering?

Het nadeel van automatiseren? De software verandert een bedrijfsproces en dat is vaak even wennen. Er zit dan ook een grote winst in het goed voorbereiden en begeleiden van deze veranderingen. Eenmaal gewend wil je echter gegarandeerd niet meer anders. Voordelen van automatisering zijn namelijk onder andere dat het de foutkans verlaagt, tijd en kosten bespaart en dat het sterke USP's oplevert voor jouw bedrijf. Met automatisering heb je een voorsprong op concurrenten. 

Wat is een voorbeeld van automatisering?

Een klant verstuurt digitaal een order naar jouw bedrijf. De automatiseringssoftware ziet deze order, herkent automatisch belangrijke gegevens en importeert deze in het administratiesysteem. Vervolgens stuurt de software de order door naar het magazijn. De software creëert hiervoor de meest efficiënte looproute en toont deze op de scanner van de orderpicker. De magazijnmedewerker loopt de route, scant de artikelen van de order en print daarna de automatisch gegenereerde verzendlabel uit. Het systeem meldt de zending automatisch aan bij de transport, zodat deze dezelfde avond nog wordt opgehaald. De volgende werkdag heeft deze klant zijn order foutloos ontvangen.  

Bekijk hier meer voorbeelden van automatisering.

Procesoptimalisatie met Bedrijfssoftware
Afbeelding Automatiseringssoftware

Misschien ook interessant

Feb162024
Blog

Digitale Werkbon software

Als je overweegt je de werkbon te digitaliseren, dan is onze Digitale Werkbon software precies wat je nodig hebt.
Feb132024
Blog

Document beheersysteem AutoDoc HSE

Met de virtuele printer van AutoDoc HSE bespaar je niet alleen tijd en geld, maar ook papier!
Speedbooks Rapportage Software
Feb62024
Blog

Speedbooks Rapportage Software

Met Speedbooks Rapportagesoftware kun je waardevolle tijd en middelen besparen.